Ga verder naar de inhoud
Ambassadeur

Charlotte Hoste

Diensthoofd Belle Epoque Centrum in Blankenberge
37
Brugge

De belle époque (1870-1914) is een rode draad in het leven van Charlotte Hoste. Tijdens haar studie kunstgeschiedenis aan de UGent ontwikkelde ze een voorliefde voor de vrolijke en kleurrijke kunststijl art nouveau. Ze woont in een huis in die stijl en trouwde zelfs op de pier van Blankenberge, een monument uit diezelfde periode. Dat ze een job zou vinden die zo dicht aansluit bij haar interesse, had ze nooit gedacht. Charlotte werkt intussen al dertien jaar in het Belle Epoque Centrum, waarvan zes jaar als diensthoofd.

Het Belle Epoque Centrum bestaat uit drie historische vakantiehuizen, ontworpen door Hendrik Van Gastel in 1894, die samen één museum vormen. Het team focust zowel op de architectuur als op tijdelijke tentoonstellingen en projecten. Elk jaar onderzoeken ze een ander aspect van de periode. Het centrum krijgt regelmatig nieuwe objecten die voor nieuwe inspiratie en invalshoeken zorgen. Charlottes plannen met het centrum zijn talrijk.

“We willen ons ook op de kaart zetten buiten Blankenberge. Ik ben overtuigd dat we een heel uniek gegeven zijn. De drie huizen, de ligging aan zee, de samenwerkingen die we doen. We willen niet alleen duidelijk maken dat Blankenberge meer is dan zee en strand met onze slogan ‘Blankenberge buitengewoon belle époque’, maar ook internationale bekendheid verwerven”

Het Centrum doet al jaren mee met Open Monumentendag en coördineert ook het aanbod in Blankenberge. Charlotte overlegt met de geëngageerde gidsenploeg en de andere erfgoedspelers van de stad om een aanbod te ontwikkelen en de dag zo goed mogelijk te laten verlopen. De jaarlijkse thema’s zorgen voor een uitdaging om jaarlijks nieuwe invalshoeken te bedenken. Zo komen de Bankenbergenaars zelf ook elk jaar terug naar bepaalde locaties. Open Monumentendag is voor Charlotte en haar medeorganisatoren de manier om nieuwe wandelingen en expo’s uit te werken, te testen en ze later op te nemen in het vaste aanbod.

“Dit jaar focussen we op de impact van de spoorweg die in 1863 werd aangelegd tussen Brugge en Blankenberge. Die rechtstreekse spoorverbinding gaf de stad een grote boost: er werden vakantievilla’s gebouwd, het casino, de pier,… Het stille vissersstadje werd een populair kuuroord en mondaine badplaats.”

Samen met de restauratie en opening van het Centrum, groeide ook de buurt mee. Veel huizen zijn ondertussen gerestaureerd. Waar mogelijk helpen Charlotte en haar collega’s door bv. de originele gevelontwerpen op te sporen. Vorig jaar werd de Pier aangepakt en nu staat ook de restauratie van de Paravang op de agenda. Deze lange overdekte bank in belle-époquestijl is een stille getuige van het elitaire badentoerisme. Hier genoten badgasten destijds van het zicht op de haven en het park. En zo wordt Blankenberge weer wat mooier, in de geest van de belle-époque.

De favorieten van Charlotte

Charlotte op Open Monumentendag

De jaarlijkse themas van OMD laten ons toe onmuseum en verhaal anders te benaderen. Het thema van dit jaar, ‘En route!’, sluit perfect aan bij de evolutie van Blankenberge anno 1900 naar de bruisende badplaats, die het vandaag nog steeds is. Dé doorbraak kwam er dankzij de komst van de trein.

Het vernieuwd museum HEY in Knokke-Heist is zeker een bezoekje waard. Dankzij de interactieve benadering waan je je even terug in de klas van toen.

Architect Charles Pil bouwde prachtige woningen en liet zich ook inspireren door de sierlijke art-nouveaustijl. Tijdens deze wandeling kan je een bezoekje brengen aan enkele van deze huizen.

here
Volzet

Huis Quinten Matsys

Berchem

Deze art-nouveauwoning ‘Quinten Matsys’ uit 1904 van architect Jacques De Weerdt is werkelijk een pareltje. Ondermeer het prachtig sierlijk smeedwerk en de typische zweepslagstijl tonen de invloed van architecten Horta en Hankar. Uitzonderlijk te bezoeken op OMD.

De Begijnhofsite is een prachtige site dichtbij waar ik woon. Ondanks dat ik er al ontelbare keren ben geweest, blijft het een plek die me doet stilstaan. Een unieke kans om op deze OMD de verhalen achter de gevels te leren kennen.