Ga verder naar de inhoud

De unieke 17de-eeuwse lindendreef van de abdij van Tongerlo, een gegidste rondgang

De unieke 17de-eeuwse lindendreef van de Abdij van Tongerlo is één van de meest merkwaardige monumentale routes in Vlaanderen. Ontdek ze met erfgoed- en boom-experte Arjan Raeymaekers van de gemeente Westerlo.

Rondleiding
Landschappelijk erfgoed
Religieus erfgoed
Dit is een activiteit van

De gemeente Westerlo, IOED de Merode, met steun van de abdij van Tongerlo en Landschapspark de Merode

De toegangsdreef van de Norbertijnenabdij in Tongerlo is de laatste 17de-eeuwse Hollandse-lindendreef van de Lage Landen. De dreef werd aangeplant in 1676/1677.

De lindendreef werd aangeplant in opdracht van de toenmalige abt van
Tongerlo, Jacobus Crils. De witheren van Tongerlo zeiden later
over hem: “Quidquid plantabat, drevia semper erat: ’t Waren al dreven,
dat hij plantte”.

Dreven waren zowel verfraaiingen als ook voorraden van hoogstammige bomen die gebruikt werden voor constructiehout.

De Tongerloose 17de-eeuwse dreef maakte zoveel indruk dat Markies Jean Philippe de Merode begin 18de eeuw een imposant drevenstelsel in Westerlo liet aanleggen. Vandaag is deze monumentale route van oude lindes nog steeds in alle glorie te bewonderen.

Toegankelijkheid

De dreef is een kasseidreef

Praktisch

Ontdek de 17de-eeuwse lindendreef van de abdij van Tongerlo met experte Arjan Raeymaekers. Zij is als specialiste houtig erfgoed verantwoordelijk voor het beheer van de unieke dreven van Westerlo. Zij zal een groep van maximaal 25 mensen rondleiden door de abdij. Start om 13u30 aan de poort van de abdij. reserveren dient om een inschatting te maken van het aantal bezoekers. Als er meer bezoekers opduiken kan een tweede gisdsbeurt ingericht worden.